Nyelv választása

Miért kell hóláncot vásárolnom?

Négykerék meghajtású járművekhez is szükséges a hólánc?

Milyen gyorsan vezethetek hólánccal?

Akkor is szükségem van hóláncra ha a gépjárművem fel van szerelve blokkolásgátlóval (ABS)?

Melyik tengelyre szereljem a hóláncot?

Mit tegyek, ha a gyártói korlátozások vannak a hóláncra?

Honnan tudhatom meg a pontos kerék méreteimet?

Mikor kell felszerelnem a hóláncot?

Károsíthatják-e a hóláncok az utat?

Mi a helyzet az úttartással/fékezéssel?

Lakóautókra kisteherautó vagy személyautó láncot kell szerelni?

::
Miért kell hóláncot vásárolnom?

Saját és autója biztonsága érdekében. A hólánc használata a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja, hogy autóját meg tudja fékezni és irányítani tudja téli útviszonyok közt is.

Manapság sok jármű rendelkezik fejlett úttartó technikával (pl.: ABS, ASC, ASR, EBD, ESP, stb.), aminek köszönhetően a jégen és havon való vezethetőség javul, de ezen technikák egyike sem segít az autó gyors és kontrollálható megfékezésében. A legveszélyesebb időjárási körülmények akkor állnak fennt, amikor a hőmérséklet 0 Celsius fok körül van és a latyakos utak alá vannak fagyva. Ilyen útviszonyok mellett a téli gumik is csekély tapadást biztosítanak és a hólánc használata létfontosságú a biztonságos vezetéshez. A jégen való fékezés és kanyarodás a legveszélyesebb tényezők melyekkel télen szembe kell nézni vezetés közben. A hólánc használata az egyetlen, ami lehetővé teszi a havas és jeges utakon való könnyebb fékezést és kanyarodást az ön és környezetének biztonsága érdekében.


Csúszós utak


::
Négykerék meghajtású járművekhez is szükséges a hólánc?

IGEN! A négykerék meghajtásos autóknál is szükséges a hólánc használata. Bár az összkerék meghajtású autók könnyebben indulnak el, mint kétkerék meghajtásúak, de téli útviszonyok mellett megállni ugyanolyan nehezen tudnak. Ugyanúgy mind a négy kerékkel fékeznek, mint a normál járművek.

FIGYELEM! Az SCC sodrony bowden hóláncokat betonúton való használatra tervezték, ezért nem ajánljuk a sodrony bowden láncok használatát rendszeres terep-autózáshoz.

::
Milyen gyorsan vezethetek hólánccal?

Minden hólánc használat esetében 50 Km/h a megengedett legnagyobb sebesség.
::
Akkor is szükségem van hóláncra ha a gépjárművem fel van szerelve blokkolásgátlóval (ABS)?

Igen! Sok vezető hiszi, hogy az ABS rendszer helyettesíti a hólánc használatát. EZ NEM IGAZ! Az ABS egy nagy segítség a vezetőnek, az autó irányításában. A rendszer lényege, hogy a jármű irányíthatóságát hatékonyabbá tegye, mint a hagyományos fékrendszerek. A jeges vagy havas út és a kerék futófelülete közt elhelyezkedő keresztirányú acél sodronyok növelik az ABS rendszer fékerejét. Az SCC termékek jól illeszkednek az ABS rendszerhez, mert mind a kerekek és a lánc egyszerre érintkeznek az úttal a kerék teljes fordulata alatt.

::
Melyik tengelyre szereljem a hóláncot?

A hóláncokat legalább a hajtott tengely kerekeire fel kell szerelni.

• Első kerék meghajtásnál az első kerekekre.

• Hátsó kerék meghajtásnál a hátsó kerekekre.

• Négykerék meghajtásnál a általában a kormányzott (első) kerekekre.

Kérjük nézze meg autója kezelési kézikönyvében a gyártó ajánlását!

MEGJEGYZÉS: Ha a hóláncok csak az első kerekekre vannak felszerelve, az autó hátulja riszálhat fékezés és kanyarodás közben. Ha a hóláncok csak a hátsó kerekekre vannak felszerelve, az autó kormányozhatósága csökken.

Hólánc felszerelésének helye

:: Teherautók esetében melyik tengelyre szereljem fel a láncot?

Legalább: az egyik hajtott tengelyre
Optimális: az összes hajtott tengelyre és az első kerekekre (kanyarodáshoz) és a pótkocsi egyik tengelyére (az irányíthatóság megőrzése érdekében kanyarodás és fékezés közben)

Teherautó hólánc

::
Mit tegyek, ha a gyártói korlátozások vannak a hóláncra?

Néhány gépjármű kezelési útmutatója azt írja, hogy bizonyos kerék és gumiméretekre nem szerelhető hólánc a kerék és a kerékjárati ív közti rendkívül szűk hely miatt. Valójában ezen gépjárművek nagy részére biztonságosan felszerelhetőek és használhatóak az SCC hóláncai. Bővebb információért lépjen kapcsolatba az SCC-vel vagy a helyi forgalmazóval.
:: Honnan tudhatom meg a pontos kerék méreteimet?

Gumiabroncs méretA kerékméret megtalálható minden gumiabroncs külső peremén. A legtöbb kerékméret ilyen formában található meg: 205/70R14. Ezen számok mindegyikét szükséges tudni, hogy megtalálja az ön járművére illeszkedő modellt. A mi példánkban a gumi 205 mm széles, a gumi oldalfala a szélesség (205 mm) 70 %-a és egy 14 colos felnin van. (1 col = 2.54 cm)

FONTOS: Mindig próbálja fel előzetesen a láncot a kerékre, melyhez a hóláncot vásárolta. A kerékméretek különbözhetnek a gyártótól, életkortól, kerék dőlésszögétől függően. A mélyebb bordázatú futófelület miatt, a téli gumikra szintén nagyobb méretű lánc lehet szükséges, mint az azonos kerék méret adatokkal rendelkező nyári gumikra. Ez szintén igaz az off-road abroncsokra. A szállító járművek abroncsaira (pl.: 215/75-16C) és futózott abroncsokra még fontosabb előzetesen felpróbálni a láncot a kerék méret változatok széles skálája miatt.

:: Mikor kell felszerelnem a hóláncot?

INKÁBB ELŐBB, MINT KÉSŐBB!

Erősen ajánljuk, hogy még az előtt, de legkésőbb akkor szerelje fel a láncot, mikor havas vagy jeges úton vezet. Keressen egy alkalmas helyet, ahol a forgalom zavarása nélkül fel tudja szerelni a hóláncot!

A már elakadt autóra nehezebb és hosszasabb felszerelni a láncot, ráadásul már egy jégfolt is balesethez vezethet. A biztosításhoz hasonlóan, a hólánc is csak akkor segít, ha még az előtt veszi igénybe, mielőtt tényleg szükség lenne rá.

:: Károsíthatják-e a hóláncok az utat?

A kábeles- vagy hagyományos hóláncok (ideiglenes hó járó eszközök) útkárosító hatása minimális a szöges gumikéhoz (állandó hó járó eszköz) képest. A hóláncok átmeneti használatra szolgálnak szélsőséges téli útviszonyokra, míg a szöges gumik egész télen használatban vannak.
:: Mi a helyzet az úttartással/fékezéssel?

A BIZONYÍTÉK A KERÉKNYOMBAN REJLIK.

A hóban lévő keréklenyomatból látható a legjobban a termék használhatósága. Ahogy az ábrán is látható, a hagyományos hólánc és a párhuzamos bordázatú láncok biztosítják a legkevesebb úttartást és fékerőt. Az ilyen típusú termékek esetében vannak a legnagyobb hézagok a kerék felületének lefedésében és ezek is működnek legkevésbé hatékonyan ABS rendszerrel. (Egy párhuzamos bordázatú lánc használata során egy szaggatott nyomot hagy a hóban, ahelyett, hogy egy egybefüggő mintázatot képezne, amilyet az SCC láncai is hagynak.) A párhuzamos bordázatú láncok emellett a leghangosabbak is. Ez is azért van, mert a bordázat nem egybefüggő, tehát valahányszor egy kereszt borda érintkezik az úttal egy koppanás-szerű hang hallható.

A következő bemutatott lánc típus a gyémánt vagy X-alak elrendezésű lánc. Ez a termék jobb irányíthatóságot és fékerőt biztosít, mint a párhuzamos elrendezésű lánc, mert folyamatosabb a lánc és az út közti összeköttetés. Ez kevésbé befolyásolja a jármű ABS rendszerének működését és kevésbé zajos a használata.

Az utolsó nyomok egy folytonos átlós mintázatot mutatnak, amilyen az SCC Z-családjára is jellemző. Ez a termék jobb irányíthatóságot és fékerőt biztosít, mint a párhuzamos bordázatú láncok, mert folyamatosan érintkezik az út felszínével. A folyamatos mintázat biztosítja, hogy mind a hólánc és a kerék futófelülete egyszerre és állandóan érintkezzenek az úttal. Az átlós kialakítás biztosítja a finom átmenetet a kereszt bordák közt és valós adatokat enged eljutni a jármű menet stabilizátorához. A menet stabilizátornak és az ABS-nek nem kell ellensúlyozni a kereszt bordák közti hézagok okozta futófelületi egyenetlenségeket, mint más típusú hóláncok esetében. Ezen felül, a hóláncok használatakor megszokott kattogó hang sem jelentkezik.

:: Lakóautókra kisteherautó vagy személyautó láncot kell szerelni?

Sajnos a személyautó és kisteherautó kerékméretek közt nincs egyértelmű különbség. Sok gyártó személyautó kerekekkel szereli fel lakóautóit is, pedig ezek súlya jóval nagyobb, mint a személyautóké. A méretkatalógusunkban feltüntetett termékeket úgy állítottuk össze, hogy azok az egyes kerékméretekhez a lehető legpontosabban illeszkedjenek, még akkor is, ha egy személyautóhoz való láncot javasolunk egy nagy tömegű lakóautóhoz.

Kosár

Kihangosító webáruház, kihangosító vásárlás A kosár üres!

Belépés - Regisztráció

Kizárólag viszonteladó partnereinknek.
(Ha Ön nem viszonteladó partnerünk, nem szükséges regisztrálnia!)

Hírfolyamok

Feliratkozás hírlevélreLeiratkozás
 

Fő értékesítési pontok:

Szaküzleteink Budapest XI. és III. kerületeiben:

További, cégünk által forgalmazott márkák:

THULE autós tetőcsomagtartó és csomagtartó rendszerek

BURY Bluetooth kihangosító és mobiltartó rendszerek

CARGOBAR kamion felszerelés, rakományrögzítés

Thule csomagtartó, tetőcsomagtartó, Thule tetőbox és síbox, Thule kerékpártartó, Thule síléctartóUtazáshoz, sportoláshoz egész évben kíváló segítséget nyújtanak a THULE autós csomagtartó, szállító rendszerei, melyek megnövelik gépkocsija csomagterét. Amit el tud képzelni, azt a THULE rendszereivel el is tudja szállítani. Minden saját felszerelése önnel lehet, bármerre is indul. Cargobar kamion és teherautó felszerelés - rakományrögzítésAz autóban való mobiltelefon használat nem csak szabálytalan, de ténylegesen balesetveszélyes is. A BURY autós kihangosítók használata lehetővé teszi a sofőr számára, hogy vezetés közben is telefonálhasson anélkül, hogy figyelmét elvonná a telefonkészülék kezelése. Cargobar kamion és teherautó felszerelés - rakományrögzítésAz új CARGOBAR kamion és teherautó felszerelések és tartozékok rugalmas felhasználásuknak és nagy teherbírásuknak köszönhetoen kiváló segítséget nyújtanak a mindennapos szállítmányozás nehéz, fizikai feladatainak elvégzéséhez.
>> Tovább >> Tovább
>> Tovább

Médiapartnereink: